Friday 24 June 2016

DARI DAPUR NA: AYAM PERCIK MEK NA

BISMILLAHIRRAHMAANIRRAHIM..




Siapa orang kelantan mesti kebanyakannya suka masakan percik2 ni kan. Hari ni UM nak share resepi "Ayam Percik Mek Na".

Aderr, mentang2 hari tu cerita "Mek Kelate" mencuit hati kebanyakan orang kelantan.terus2 letak nama samaran Mek juga.:p Tapi cerita tu memang best tau, UM yang jarang2 layan drama tv ikut terjebak nak2 jika cerita yang ada "some value" dan menghiburkan hati, layanlah juga.

Ok, habis Mek kelate. Jom Check resepi mudah ni. Yang mudah je la UM buat, chef amatur je diriku ini. Yang penting Waleed Mujaheed suka dan siap request order lagi lepas tu :p. Alhamdulillah.


RESPI AYAM PERCIK MEKNA


Bahan2:

- 2 keping bahagian paha ayam (nak lebih tambah lagi, UM pilih ayam yang dipotong macam tu sebab mudah sedikit nak masak)
- 2 cawan santan pekat (UM guna 2 kotak kecil santan kotak kara je, ada fresh santan lagi bagus)
- 1 1/2 sudu cili kering yang siap dikisar
- 1 keping asam gelugor
- sedikit kunyit
- 1/2 inci halia*
- 4 batang serai*
- 5 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
Semua yang bertanda * dikisar atau diblend halus.

Cara- cara membuat:

1- Rebus separuh masak dahulu bahagian ayam dengan air mendidih, boleh juga tambah halia dan bawang putih dan sedikit garam untuk bagi rasa. Lepas rebus toskan. Maaf kalau gambar tak clear.huhu



2- Untuk membuat kuahnya, bahan yang dikisar di campur sekali dengan santan. Masak dengan api sederhana sambil dikacau. Haa, buat kuah percik ni perlukan kesabaran di tahap yang tinggi sebab kena kacau sampaila kuat pekat dan berkilat. Takper, kacau sambil2 berzikirlah ye..di bulan Ramadhan ni pahala kan berlipat ganda ^__^.


Santan dan bahan yang di blend di satukan



3- Tambah garam, gula, asam keping, sedikit kunyit dan cili kering yang diblend untuk menaikkan warna kuah percik kita. Kalau suka warna putih atau merah2 tak perlu letak serbuk kunyit tu ye.



Gigih kau sambil letak cili sambil pegang fon. adehh .:P.



4- Kacau2 dan terus kacau sampai jadi cantik kuahnya dan padamkan api.


siap untuk kuah.


5- Untuk ayam percik, ayam yang direbus separuh masak tadi dibakar dengan api sederhana sambil dibalik-balik. UM guna pemanggang ajaib je. Sambil balik2 mandikan kuah pada seluruh ayam tu.hehe.Balik2kan bagi ia menyerap bersama kuah dan sampai ayam masak sepenuhnya. 





6- Lepas siap, tuangkan kuahnya lagi atau hidangkan bersama :). Selamat Mencuba dan Selamat IFTHOR..Jangan Lupa Submitt DOA ya!


Set Hidangan kami, simple dimple, ALHAMDULILLAH :)



Indahnya RAMADHAN~



Suryana Mat Hassan
0132750687
Pengedar Shaklee Kuala Pilah & Seluruh Malaysia.


Love;
UM
Chef Amatur

Featured post

ADAKAH SUPLEMENT YANG ANDA AMBIL SEKARANG SELAMAT?

KRITERIA- KRITERIA MEMILIH SUPLEMEN YANG SELAMAT. Bismillahirrahmaanirrahim.. "Saya nak makan vitamin, suplemen, tapi takut ad...